Poprosiliśmy orłowskich restauratorów, o informacje, jakie poczynili przygotowania do letniego sezonu 2014, czym chcą poczarować podniebienia swoich gości. I za ile... Dobre menu to oczywiście podstawa ale przecież na wybór lokalu gastronomicznego wpływa także specyficzny klimat pomieszczenia. Jest on wypadkową estetyki wystroju wnętrza, lokalizacji a przede wszystkim temperatury empatii, jaka bije z uśmiechniętych lub nie twarzy personelu. Nasz spacer zaczniemy przy molo ...
Tuż przy brzegu morskim:
Karczma Rybacka
Gdynia Orłowo ul. Zaciszna 4b
Czynny w godz. 13:00 do 22:00
Restauracja mieści się w dwupiętrowym domku. Wystrój jest swojski i doskonale wpisuje się w krajobraz dawnej osady rybackiej Orłowa. Prostota i domowa atmosfera lokalu zachęca do spędzania w nim czasu i degustowania potraw.
W menu restauracji znajdziemy zarówno ryby jak i mięsa. Wśród najlepszych potraw według, opinii mieszkańców naszej dzielnicy znajdują się: zupa rybna, golonka z dzika, dorsz z pieca, węgorz w sosie koperkowym oraz grillowany pstrąg. Ceny dań głównych wahają się od 25 do 47 złotych.
Tawerna Orłowska
tel. 58 622 22 20
Gdynia, Orłowska 3
180 miejsc na tarasie i w ogródku, 70 w restauracji
Tawerna Orłowska już 15 czerwca wprowadza oprócz tradycyjnego także letnie menu. Sąsiedztwo morza zobowiązuje. Dlatego specjalnością letniego menu, przygotowywanego z myślą o przyjezdnych konsumentach spragnionych morskich specjałów, będą ryby i owoce morza. Gulasz z bałtyckich ryb i owoców morza serwowany na gorącej patelni zaspokoi podniebienie zależnie od apetytu 2 lub 4 osób, koszt 140 zł. Aromatyczna makrela z pieca z dodatkiem sosu ziołowego to koszt ok. 25 zł. Od lat powodzeniem cieszą się grilowane ryby bałtyckie. Są świeżutkie, bo każdego dnia kupowane od rybaków, których łodzie cumują tuż obok Orłowskiej Tawerny. Goście lokalu mogą wybrać miejsca w restauracji, na tarasie lub w ogródku. Każda lokalizacja pozwala oglądać morskie uroki z innej perspektywy. Istotne jest także to, że można zjeść smaczne dania na świeżym powietrzu, w pięknym plenerze. Czegóż więcej potrzeba, by czuć się dopieszczonym w czas letniego nicnierobienia? Potrzeba muzyki. Otóż jest i muzyka. Do wrażeń wzrokowych, smakowych dochodzą wrażenia słuchowe. W każdy piątek w godz. 19.00 – 22.00 gra na żywo zespół muzyczny, czasem jest to - jak na tawernę przystało - muzyka chanty. Od 1 lipca lokal czynny jest do 24.00, jednak potrawy można zamawiać do 23.00.
Pizzeria Orłowska
tel. 58 622 22 20
Gdynia, ul.Orłowska 3
120 miejsc na zewnątrz, 30 w pizzerii
Pizzę wypieka się na spodzie o średnicy 30 cm. Wybór jest bogaty ok. 20 rodzajów w cenie od 16 do 30 zł, zależnie od zamówionych dodatków. W nadmorskim klimacie warto wspomnieć pożywną pizzę frutti di mare z dużą ilością dodatków wzbogacających smak i aromat. Specjalnością lokalu jest oczywiście pizza. Jeśli jednak trafi tu turysta niespecjalnie pizzą zainteresowany, również znajdzie coś dla siebie. W menu są sałatki, zupy i desery. Niezmiennym powodzeniem cieszy się aromatyczne, chrupiące pieczywo czosnkowe, które podobnie jak spody do pizzy jest wyrobem własnym. W lokalu nie podaje się alkoholu.
Domek Żeromskiego - kawiarnia
tel.58 664 92 90
Gdynia, ul.Orłowska 6
20 miejsc w kawiarni, 80 miejsc na tarasie
Kawiarnia w Domku Żeromskiego uraczy gości aromatyczną kawą. Do wyboru jest osiem rodzajów różnorodnie zaparzanych kaw. Do kawy można zamówić słodki deser: porcję muffinki, szarlotki lub kawałek sernika. Wszystkie ciasta są wypiekiem własnym i to one rozsławiają menu kawiarni. Można jeszcze zamówić alkohol, lampkę wina lub coś nieco mocniejszego. Z takim wyposażeniem najlepiej ulokować się na wspaniałym tarasie, skąd rozciąga się bajeczny widok na zatokę, plażę i orłowskie molo. Miejsce to inspiruje. Zapewne niejeden wiersz, niejedna piosenka powstała na orłowskim tarasie. Chwilę refleksji, spokojnego wsączania urody tego miejsca można sobie zapewnić o każdej porze, niezależnie od warunków pogodowych. Parasole obronią przed deszczem i palącym słońcem, polarowe koce zabezpieczą przed morską bryzą w chłodne dni.
Ok.300 m od morza:
Restauracja Hotelu Lubicz
tel.58 664 47 60
Gdynia, ul.Orłowska 43
15 miejsc
Restauracja w Willi Lubicz jest dostępna dla wszystkich, nie tylko dla gości hotelowych. Lokal co prawda nieduży, dysponuje piętnastoma miejscami ale właśnie to stwarza wyjątkową, domową i intymną atmosferę. Klimat ten jest efektem przede wszystkim wysmakowanego wystroju pieczołowicie odtwarzającego wspaniałe art-deco, gdyński modernizm lat trzydziestych. Restauracja w godzinach od 7.00 do 13.00 zaprasza na śniadanie przy szwedzkim stole, koszt – 30zł. W ofercie śniadaniowej między innymi chleb wypiekany we własnej kuchni a także plastry smakowitych pieczeni na zimno, również własnego wyrobu. Po południu w godzinach od 17.00 – 22.00 można zjeść obiad i kolację. Dumą kucharza są zrazy z dzika z marynowanymi kurkami i sosem z żubrówki - cena ok. 50 zł. Osobom lubiącym eksperymenty kulinarne można zaproponować lody cebulowe. Mimo szokującego zestawienia, cieszą się sporym powodzeniem. W porcji są trzy gałki lodów z pistacjami i sosem karmelowym, cena 14 zł.
Obiady Domowe w Domu Nauczyciela - Kropeczka
tel. 58 624 82 24
Gdynia, ul. Zegarskiego 8
Restauracje na ul. Przebendowskich:
Lodziarnia Jan Ruszczyk
tel.58 624 87 39
Gdynia, ul. Przebendowskich 31
300 m od morza
25 miejsc w ogródku, 20 miejsc w lokalu
Odwiedziny lodziarni pana Ruszczyka to żelazny punkt spaceru każdej rodziny zmierzającej do nadmorskiego bulwaru. Lody pana Ruszczyka w latach 90. nie miały sobie równych nie tylko w Orłowie. Jedyną pobliską konkurencja były lody „u Włocha” w Sopocie. Wieloletnia, za trzy lata będzie to pięćdziesięcioletnia, tradycja w wytwarzaniu lodów, daje gwarancję dobrej jakości. Lody robi są wyłącznie z produktów naturalnych i na miejscu. Jedna gałka kosztuje 2,20 zł a smaków jest osiem. Do lodów można zamówić kawę w wyborze pięciu smaków oraz desery z owocami i koktajle. Lodziarnia jest czynna od 11.00 do 19.00 oprócz poniedziałków, bo w ten dzień tradycyjnie właściciele „zażywają odpoczynku”, o czym od lat wiedzą bywalcy.
Hashi Sushi
tel.58 710 07 01
Gdynia, ul. Przebendowskich 38
85 miejsc w lokalu oraz 14 miejsc na ogródku w okresie wiosenno-letnim
Restauracja Hashi Sushi promuje tradycje kraju kwitnącej wiśni. W wystroju obowiązuje tradycyjny, japoński styl oparty o drewno, parawany i obrazy typowe dla tego typu wnętrza. Ale dla gości wakacyjnych, w kilku przypadkach odstąpiono od klasyki w ofercie. Mianowicie obok sushi klasycznego wprowadzono menu wiosenno – letnie, z owocowymi modyfikacjami. Przykładem może być sushi california z tuńczykiem, obłożoną kiwi i truskawkami. 1 porcja (4 sztuki) takiej californi kosztuje 32 zł. We wkładce wiosenno-letniej znajdziemy także futomaki z krabem błękitnym w tempurze, z truskawką, awokado, melonem, całość zawinięta jest w płatek sojowy z dodatkiem sosu z mango i marakui. Cena jednej porcji (6sztuk) to 39zł. Atrakcją lokalu jest podgrzewany stół teppanyaki, który pozwala na show grilowania i na komponowanie posiłków pod życzenie zamawiających, przy stole teppanyaki może zasiąść jednocześnie 8 osób. W innej części lokalu , przy barze z łódeczkami, jest miejsce dla kolejnych dziewiętnastu amatorów niestandardowych rozwiązań kulinarnych, którzy lubią sami układać swoje menu. Zróżnicowaną ofertę baru kontynuuje ogródek, który został zaaranżowany na ogród japoński.
Restauracje na ul. Spółdzielczej:
Mariaszek Orłowo Restaurant
tel.796 600 069
Gdynia, ul.Spółdzielcza 1
150 miejsc w sali na dole
150 miejsc na imprezy zorganizowane w sali na górze
Restauracja ma nowoczesny wystrój, który bardzo pasuje do serwowanego menu. Bowiem w potrawach występują składniki, jakie możemy spotkać w europejskich, współczesnych restauracjach: szlachetne gatunki mięs i ryb, aromatyczne zioła i przyprawy.
W letnim menu restauracji pojawią się potrawy, w których wykorzystane zostaną warzywa i owoce sezonowe. Z warzywnych rarytasów będą szparagi, na przykład w zestawie z łososiem podanym w sosie cytrusowym na szparagach właśnie, z dodatkiem młodych ziemniaków z koperkiem. Szparagi pojawią się też w zupie włoskiej minestrone. Nie zabraknie truskawek, jagód, rabarbaru itd. Świetny jest deser z truskawkami zapiekanymi w sosie zabajone z lodami waniliowymi. Cena takiego wykwintnego zestawu złożonego z przystawki, zupy, drugiego dania, surówek i deseru wynosi ok. 90 zł. Restaurator zadbał o stworzenie warunków przyjaznych dla dzieci. Do dyspozycji mam z niemowlakami jest wygodny przewijak wraz z potrzebnymi akcesoriami. Dzieci starsze mają na zewnątrz plac zabaw z trampoliną, huśtawkami i zjeżdżalnią. Dzieci młodsze, które muszą przebywać pod czujnym okiem rodziców, mogą pobawić się wewnątrz lokalu w specjalnie zaaranżowanym kąciku zabaw.
Tłusta Kaczka Restauracja polska
tel.58 580 08 08
Gdynia, ul.Spółdzielcza 2
72 miejsca w lokalu, 32 na dworze
Lokal otwarty jest od godziny 13.00. do 22.00. Dewizą restauratora jest używanie do przyrządzania potraw wyłącznie produktów świeżych, prosto od producenta. Świeże ryby na przykład, przyjeżdżają codziennie rano – prosto z połowu. Menu ulega ciągłym modyfikacjom, zależnie od tego, jakie sezonowe warzywa czy owoce aktualnie się pojawiają. Wizytówką lokalu jest oczywiście kaczka. I jest to kaczka dla dwojga pieczona z jabłkami, aromatycznym tymiankiem i czosnkiem. Kaczka serwowana jest z młodymi ziemniakami w mundurkach, zasmażanymi buraczkami i sosem żurawinowym. Cena 119 zł. Zalety kaczki w „Tłustej Kaczce”, a także innych potraw, docenili jurorzy prestiżowego konkursu gastronomicznego w Polsce „Wine & Food Noble Night”, którzy restauratorowi przyznali laur zwycięstwa w 2013 roku.
Restauracje przy Al. Zwycięstwa:
Britannica Steakhouse
Restauracja Hotelu Kuracyjnego
tel. 58 667 78 23
ul.Zwycięstwa 255
40 miejsc
Restauracja jest czynna od godziny 7.00 do 23.00, do 13.00 serwuje się kawę, herbatę i desery, dania z carty można wybierać od 13.00 do 23.00, przyjmowanie zamówień kończy się godzinę przed zamknięciem lokalu. Sezon letni z menu sezonowym wprowadzony będzie pod koniec czerwca. Menu jest bardzo bogate. Dominują oczywiście steki wołowe, które można komponować z wybranymi dodatkami skrobiowymi i warzywnymi. Koszt takiego zestawu zależy od ilości dodatków, najczęściej wynosi od 40 - 55 zł. Ponadto jest kilka rodzajów ryb, golonka w piwie, a z lekkich mięs kurczak. Posiłek warto zacząć od rozgrzewającej zupy. Aromatyczna zupa z borowików z lanymi kluseczkami czy zupa krem czosnkowo-ziołowa doskonale przygotują kubki smakowe do dalszej kulinarnej uczty.
Jack’s Bar & Restaurant
tel. na razie brak informacji
Gdynia, al.Zwycięstwa 243
100 miejsc w środku lokalu + 100 miejsc w ogródku
(na poziomie -1 parkiet dla ok. 150 osób)
Nietypowa bryła czarnego „Szklanego Trójkąta” przy al Zwycięstwa, na terenie TRITUM Business Park w Nowym Orłowie od dawna intryguje przechodniów. W lipcu Jack’s Bar & Restaurant otworzył swoje podwoje, od razu przyciągając klientów. Manager lokalu, nie mógł nam poświecić zbyt wiele czasu, bo obecnie jest osobą najbardziej rozchwytywaną w okolicy. Lokal czynny jest od poniedziałku do piątku w godzinach od 9.00 do 2.00, natomiast w weekendy od 9.00 do ostatniego gościa. Zgodnie z nazwą lokal serwuje jedzenie amerykańskie. I dobry alkohol. Królują zatem steaki, burgery, sandwiche, nie brak pizzy i typowych zestawów obiadowych z mięsem wołowym, wieprzowym lub drobiem. Szef kuchni mistrz w swoim fachu, z międzynarodowymi certyfikatami, Pan Krzysztof Szulborski sprosta każdemu wyzwaniu kulinarnemu, dlatego menu bezie dostosowywane do potrzeb gości. W południe szef kuchni zaprasza na rodzinny lunch – cena od 23 do 30 zł od osoby. Wieczorem miejsce to ma tętnić dobrą zabawą, radością i śmiechem. Manager lokalu planuje koncerty na żywo, imprezy tematyczne itp. Postawiono na wystrój z typowymi amerykańskimi akcesoriami. Jest klimatycznie ... Latem, by w pełni wykorzystać uroki aury, wokół lokalu będzie ogródek z miejscami dla ok. 100 osób.
Bary w "górnym" Orłowie:
Bar Wakrim
tel.58 664 70 85
Wielkopolska 47a
16 miejsc w lokalu, 8 w ogródku
W Wakrimie domowo i smacznie. To nieduży bar z niewielką obsługą, więc czasem trzeba poczekać.Najlepiej umówić się telefonicznie i poprosić o przygotowanie zaplanowanego menu. Z dań lekkostrawnych najlepsze są pulpeciki w sosie koperkowym. Obowiązuje tu zasada, kto pierwszy ten lepszy. Pod koniec dnia wybór potraw jest mniejszy. W porze obiadowej klientów nie brak. Jedni wybierają gołąbki, inni pierogi lub naleśniki. W ofercie jest osiem rodzajów zup. A na drugie danie może być pyszny dorsz atlantycki, potrawy z kurczaka, zrazy lub gulasz z wołowiny, nie brak też tradycyjnej wieprzowiny w postaci rumsztyku czy schabowego. Do tego wybrana, jedna z kilku, surówka. Cały zestaw obiadowy w sam raz na kieszeń przeciętnego turysty, bo mieści się w kwocie od 20. do 23. złotych. Wszystko jest smaczne i podane z uśmiechem. Jak u mamy.
Bar mleczny Pierożek
tel. 507 078 889
Gdynia, ul. Bytomska 18
Restauracje w Centrum Handlowym Klif - tzw. sieciówki:
Niestety nie odpowiedziały na naszą korespondencję więc nie przekażemy naszym czytelnikom stosownych informacji, podajemy tylko ogólnodostępne dane.
Como Ristorante
tel.58 690 45 55
Centrum Handlowe Klif,
aleja Zwycięstwa 256
poniedziałek - sobota 9.00 - 21.00
niedziela 10.00 - 20.00
Costa Coffeeheaven
Centrum Handlowe Klif,
aleja Zwycięstwa 256
poniedziałek - sobota 9.00 - 21.00
niedziela 10.00 - 20.00
Mc Donald’s
Centrum Handlowe Klif,
aleja Zwycięstwa 256
codziennie 8.00 - 23.00
Życzymy smacznego!
________
E.J.